Vegaaninen Appelsiinikakku

16.01.2024
Tämä appelsiinikakku on vegaaninen versio suositusta appelsiinipiirakasta. Tästä kakusta tuli mielettömän hyvää. Super mehevää ja maukasta. Eniten yllätti herkullisuudellaan maidoton kuorrute. Voit tehdä kakusta myös gluteenittoman korvaamalla jauhot gluteenittomalla jauhoseoksella. 

OHJE  |  20 cm vuoka  |  8 palaa
Puolikas annos ohjeen määristä riittää halkaisijaltaan 15cm vuokaan.

POHJA
• 3 dl vehnäjauhoja tai glut. jauhoseosta
• 2 dl sokeria
• 1 tl ruokasoodaa
• 200g Alpro mango soijavalmiste
• 1 dl rypsiöljyä
• 1 appelsiinin kuoriraaste
• 1 dl appelsiinin puristettua mehua (1 isosta appelsiinista saat tarvittavan määrän)


KUORRUTE
• 100g kasvivoita esim. Eleplant
• 150g Oatly kauralevite maustamaton
• 1 1/2 dl tomusokeria
• 1 appelsiinin kuoriraaste

+ appelsiinin kuoriraastetta koristeeksi

- Laita uuni kuumenemaan 175 C°. Esivalmista 20 cm kokoinen kakkuvuoka ja aseta siihen leivinpaperi. Ota myös kuorrutteen aineet valmiiksi huoneenlämpöön. (Tasalämpöiset aineet estävät voin erottumisen vatkausvaiheessa.)

- Sekoita hyvin kuivat aineet keskenään (jauhot, sokeri ja ruokasooda.) Pese appelsiini ja raasta kuori hienoksi raasteeksi.

- Yhdistä toisessa kulhossa märät aineet (soijavalmiste, öljy, appelsiinin kuoriraaste). Purista sekaan myös appelsiinista tarvittava määrä mehua.

- Kaada märät aineet kuivien joukkoon ja sekoita seos tasaiseksi.

- Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasoa pykälää alempana, 25 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Tikkuun saa jäädä muruja, mutta ei märkää taikinaa. Anna kakun hetki vetäytyä vuoassa ja kumoa sitten tarjoiluastialle jäähtymään. Voit halutessa leikata kakun paistoreunat pois. Olen kuvan kakusta leikannut.

Valmista kuorrute:
- Vatkaa huoneenlämpöinen kasvivoi pehmeäksi vaahdoksi muutama minuutti. Vatkaa sekaan tomusokeri. Vatkaa pienissä erissä, pienellä teholla kauralevite joukkoon.

- Levitä kuorrute jäähtyneen kakun päälle. Voit raastaa appelsiinin kuorta pintaan.

HUOM: Jos kuorrute juoksettuu (muuttuu rakeiseksi) voit pelastaa kuorrutteen laittamalla kulhon jossa kuorrute vesihauteeseen. Lämmitä kuorrutetta ja sekoittele sileäksi massaksi. Voit levittää kuorrutteen kakun päälle vaikka se olisi hieman löysää lämmityksestä johtuen. Jos kuorrute menee lämmityksessä juoksevaksi. Silloin kannattaa pitää jääkaapissa ennen kakun päälle laittoa.