Valkosipulivoi leipä

18.10.2023

Tämä leipä on instagram sivustoni suosituimpia reseptejä. Jos pidät valkosipulista tulet rakastamaan tätä. Tämä on todellinen herkutteluleipä, täydellinen keiton kaveri tai ihana lahja.

Paisto 24 - 26 cm piirakkavuoka


LEIPÄTAIKINA
3 dl maitoa
4 tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
50g voita huoneenlämpöisenä

VALKOSIPULIVOI
130g voita huoneenlämpöisenä
8-10 valkosipulin kynttä murskattuna
0.5-1 tl suolaa


1 kananmuna voiteluun
sormisuolaa halutessa päälle


  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva, sokeri ja suola.
  2. Lisää dl kerrallaan jauhoja hyvin sekoittaen. Lisää pehmeä voi jauhojen lisäyksen loppuvaiheessa. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia.  (Hyvä vaivaus tuo taikinaan sitkoa ja rakenteesta tulee ihanan pehmeä.) Kohota liinan alla peitettynä 30-45 minuuttia.
  3. Murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita pehmeän voin sekaan. Lisää suola.
  4. Kauli taikina suorakaiteen muotoon noin 40 x 50 cm. Levitä valkosipulivoi päälle. Kääri taikina rullalle (rullaa leveämmältä sivulta). Leikkaa rulla kahtia pitkittäis suunnassa ja aloita nostamaan aina oikeanpuoleinen taikinapötkö vasemman yli. Toista kunnes taikinapötköt on kierretty. Nosta pitko piirakkavuokaan (n. 24-26cm halkaisijaltaan) ja aseta ympyrän muotoon kransiksi. Yhdistä päät. Anna kohota liinan alla peitettynä 20-30 minuuttia.
  5. Voitele kohonnut leipä kananmunalla ja ripottele sormisuolaa päälle. 
  6. Paista 200 °C uunin alatasolla, 25 minuuttia.

Anna tekeytyä vuoassa vähintään 30 minuuttia ja nauti. 😊

Huomioitavaa: Leipä kannattaa paistaa vuoassa koska siitä vapautuu paiston aikana voita. Voi imeytyy paiston jälkeen takaisin leipään.

Vinkki: Voit tehdä taikinasta myös 2 pitkoa ja paistaa suorakaiteen muotoisessa uunivuoassa. Eli tee ohjeen mukaan taikinasta rulla. Katkaise rulla kahtia ja sen jälkeen halkaise pituus suunnassa. Kierrä pötköt ohjeen mukaan ja jätä suoraksi. Aseta vuokaan. (Olen paistanut 2 pitkoa kerralla 20x30 cm uunivuoassa)