Suklaa-Vadelmakakku

09.11.2022

Tästä herkullisesta kakusta ei suklaata puutu. Mehevät ja kosteat kaakaopohjat saavat väliin vadelmahilloa ja vaahdotettua suklaaganachea. Kakku kuorrutetaan suklaaganachella ja koristellaan vadelmilla. Tämä kakku sai ylleen vielä ripauksen kultasuihketta.

Tämän kakun alkuperä on Koko Suomi leipoo ohjelmasta. Kakku on ohjelman ikoninen tunnuskakku. Alkuperäinen resepti Pauliina Tokola. Olen reseptiä hieman muokannut omaan makuuni ja tekotapaani sopien. 

OHJE 20cm halkaisijaltaan

POHJA

• 4  1/2 dl vehnäjauhoja
• 2  1/2 dl kaakaojauhetta
• 3/4 tl leivinjauhetta
• 1 tl soodaa
• 1 tl suolaa
• 3 dl sokeria
• 2 dl ruokokidesokeria 
• 3 kananmunaa
• 150g ranskankermaa
• 1  1/2 dl maito
• 1  1/2 dl rypsiöljyä
• 2  3/4 dl lämmin vesi

- Laita uuni päälle 175 asteeseen. Esivalmista 2 x 20 cm kakkuvuokaa vuoraamalla ne leivinpaperilla / voitele ja jauhota.
- Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja kaakaojauhe. Lisää leivinjauhe, sooda ja suola. Sekoita.
- Vaahdota kevyesti munat ja sokerit.
- Sekoita erillisessä kulhossa kosteat aineet yhteen.
- Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen kuivia- sekä kosteita aineita. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Kaada taikina vuokiin tasaisesti.

- Paista uunin alatasolla noin 45 minuuttia. 
- Anna pohjien vetäytyä hetki vuoissa ja kumoa sitten esim. ritilälle jäähtymään.
- Leikkaa jäähtyneet pohjat kahteen osaan.


VADELMAHILLO

• 400g pakaste vadelmia
• 1/2 dl vettä
• 3/4 dl hillo-marmeladisokeria

- Laita jäiset vadelmat ja vesi kattilaan. Lämmitä kunnes vadelmat ovat pehmentyneet. Paseeraa (paina siivilän läpi) pehmeät vadelmat ja siirrä sileä seos takaisin kattilaan. Lisää kattilaan myös hillo-marmeladisokeri ja keitä hilloksi. Jätä sivuun jäähtymään.


SUKLAAGANACHE (kakun väliin + pintaan ennen kuorrutetta)

- HUOM! Tämä suklaaganache kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin. Vaahdota kylmä ganache ennen kakun täyttöä.
• 3 dl kuohukermaa
• 300g tumaa suklaata

- Pilko suklaa pieniksi paloiksi ja laita palat kulhoon.
- Kuumenna kerma kattilassa kiehuvan kuumaksi ja kaada suklaapalojen päälle. Anna hetki seistä ja sekoita sitten tasaiseksi seokseksi. Laita jääkaappiin.
- Vatkaa kylmä suklaaganache vaahdoksi.

SUKLAAGANACHE (kuorrute)

- HUOM! Tämä suklaaganache kannattaa tehdä vasta kun kakku koottu. Tätä on aika reilusti!!!
• 2 dl kuohukermaa
• 150g tummaa suklaata
• 1 rkl voita
• 1 rkl glukoosisiirappia

- Pilko suklaa pieniksi paloiksi.
- Kuumenna kerma kattilassa kiehuvan kuumaksi. Ota kattila pois liedeltä ja laita suklaapalat kerman joukkoon. Anna hetki seistä ja sekoita sitten tasaiseksi seokseksi.
- Sekoita seokseen voi ja glukoosisiirappi. Anna jäähtyä hetki, mutta kaada seos kakun päälle vielä sen ollessa juoksevaa. Ei kuitenkaan kuumana!

KOKOAMINEN

- Aseta kakkupohja tarjoilualustalle.
- Levitä vadelmahilloa 1/3 pohjan päälle. Ei ihan reunoille. (Pursotin suklaatäytteestä renkaan pohjan reunoille ettei hillo pääse leviämään reunaan asti)
- Pursota tai levitä vaahdotettua suklaaganachea kauttaaltaan pohjan päälle.
- Aseta toinen pohja päälle ja jatka kokoamista.
- Kun kakku on koottu, levitä vaahdotettua suklaaganachea kauttaaltaan kakun päälle. Laita kakku kylmään, jolloin pinta jähmettyy. Tämän "pinnoitteen" tekeminen on tärkeää, jotta saa hyvän ja siistin pohjan ennen varsinaista kuorrutetta.
- Kaada juokseva (kuorrute) suklaaganache kakun pintaan. HUOM! Kannattaa kakku asettaa ritilälle ennen kuorrutteen kaatamista kakun päälle. Laita ritilän alle esim. pelti ja leivinpaperi mihin kaikki ylimääräinen kuorrute valuu. Voit tarvittaessa leivinpaperin päältä ottaa kuorrutetta ja laittaa lisää kakun päälle. 

-Laita kakku jähmettymään jääkaappiin.

KORISTELU
• pensas vadelmia
• kultasuihketta halutessa
- Aseta vadelmat kakun päälle.