Porkkanakakku
Rakastan porkkanakakkua! Sen on oltava kostea, maukas ja runsaalla kuorrutteella höystetty - tämä kakku täytti kaikki toiveet. Helppo sekoitettava pohja, sitruunaisella tuorejuustokuorrutteella. Onnistuu myös gluteenittomana!
Voit tehdä ohjeella myös piirakan, mutta pohja on ehkä turhan ohut siihen. Olen paistanut pohjan 40 x 33 cm uunipellillä. Kakkuun pohja on juuri hyvä. Kakku syntyy helposti vain puolittamalla pohjan ja kokoamalla ne päällekkäin. Ohjeen alla kuvia tekovaiheista!
Tuorejuustokuorrutteessa käytin voin sijasta Eleplanttia joka on kasviperäinen, voinkaltainen rasvatuote. Olen tykästynyt täysin käyttämään Eleplanttia kuorrutteissa. Se ei maistu voille ja vatkaantuu ihanan kuohkeaksi ja siitä tulee todella hyvän makuinen. Jos haluat tehdä täysin maidottoman kuorrutteen, olen tehnyt onnistuneesti hyvänmakuisen kuorrutteen käyttäen Eleplanttia ja Oatlyn kauralevitettä.
Kakusta riittää 16sta syöjälle hyvänkokoiset palat!
PORKKANAKAKKUPOHJAUunipellillinen
• 6 dl vehnäjauhoja/ gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
• 2 tl leivinjauhetta
• 1 tl ruokasoodaa
• 2 1/2 dl sokeria
• 2 dl fariinisokeria
• 1 tl suolaa
• 1 tl vaniljasokeria / vanilja-aromia/ vaniljatahnaa
• 3 tl kanelia
• 2 tl jauhettua kardemummaa halutessa
• 2 isoa kananmunaa
• 200g ranskankermaa tai rasvaista jogurttia esim. Turkkilainen jogurtti 10%
• 2 dl rypsiöljyä
• 1.5 dl kuumaa vettä
• 300g porkkanaraastetta n. 5 keskikokoista porkkanaa
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.
- Lämmitä vesi.
- Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja lisää sekaan leivinjauhe ja ruokasooda.
- Vatkaa käsin toisessa kulhossa yhteen sokerit, kananmunat, ranskankerma, öljy ja mausteet (suola, vanilja, kaneli ja kardemumma)
- Vatkaa seoksen joukkoon myös vesi.
- Lisää jauhoseos muutamassa erässä. Pallovispilä on helpoin sekoitusväline löysään taikinaan, mutta vältä kovaa vatkaamista ettei taikinaan synny sitkoa.
- Lisää viimeisenä porkkanaraaste.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille.
- Paista uunin keskitasoa hieman alempana, noin 35-minuuttia.
- Anna pohjan jäähtyä ennen leikkaamista ja kuorruttamista.
- Jos teet kakun: Leikkaa ensin reunat siistiksi ja sitten pohja keskeltä kahteen yhtäsuureen palaan.
TUOREJUUSTOKUORRUTE
Huomioitavaa kuorrutteen teosta! Ota hyvissä ajoin kuorrutteen aineet huoneenlämpöön! Tasalämpöiset aineet vatkautuu hyvin ja estää juoksettumista. Jos kuorrute on kovin löysää, pidä hetki jääkaapissa ennen kuorruttamista.
• 200g voita tai Eleplanttia huoneenlämpöinen
• 400g tuorejuustoa (Philadelphia) huoneenlämpöinen
• 2- 2 1/2 dl tomusokeria
• 1 sitruunan kuoriraaste
- Vatkaa voi ja tomusokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Seosta saa vatkata monta minuuttia että se on kunnolla vaahtoutunut!
- Lisää tuorejuustoa pienissä erissä ja vatkaa välissä. Raasta lopuksi sitruunankuori joukkoon.
Jos kuorrute juoksettuu laita kulho lämpimään vesihauteeseen ja lämmitä seosta hieman. Vatkaa sitten uudestaan sileäksi.
KOKOAMINEN
- Aseta toinen pohjista tarjoiluastiaan. Levitä puolet kuorrutteesta pohjan päälle. Aseta toinen pohja päälle ja levitä loput kuorrutteesta päälle. Voit tehdä haarukalla aaltoilevaa kuviota kuorrutteen pintaan.
- Koristele halutessa esim. hasselpähkinärouheella.