Porkkanakakku

22.02.2023

paahdetulla valkosuklaamoussella & kinuskisella omenakompotilla 

Tämä kakku on ehdottomasti suosikkini. Kehittelin tämän kakun muutama vuosi sitten erääseen kakkukilpailuun ja se tuli jäädäkseen. Takuuvarma kakku kahvipöytään juhliin kuin juhliin.

Mehevien porkkanakakkupohjien välissä on ihanaa paahdettua valkosuklaamoussea, sekä kinuskista omenakompottia. Kakku ei ole ylimakea täytteistä huolimatta. Paahdettu valkosuklaa on lempeän makea ja omenat tasapainottaa kokonaisuutta.

20 cm kakku, n. 15 hengen

Huomioitavaa pohjan teosta! --> Suosittelen ehdottomasti paistamaan pohjan valmiiksi jaettuna kolmeen eri vuokaan tai vaihtoehtoisesti paistamaan uunipellillä ja leikkaamaan siitä 3 pohjaa. Pohja kypsyy paremmin, nopeammin ja pysyy mehevänä kun paiston tekee näin. Uunipellillisestä saa leikattua 3 kpl 15-17 cm pohjaa.  En ole paistanut pohjaa yhdessä vuoassa joten en voi sanoa kauan sitä täytyy paistaa ja onnistuuko.

Huomioithan täytteiden määrän jos teet pienemmän/ isomman. Omenatäytettä voi vähentää 1/3 jos teet 15 cm kakun.

MEHEVÄ PORKKANAKAKKUPOHJA

3 x 20 cm kakkupohjaa / uunipellillä paistettaessa 3 x 15-17 cm pohjaa

• 6 dl vehnäjauhoja
• 1 tl ruokasoodaa
• 1 tl leivinjauhetta
• 2 tl kanelia
• 3 kananmunaa
• 2.5 dl sokeria
• 2 dl fariinisokeria
• 1.5 dl rypsiöljyä
• 1.5 dl kiehuvan kuumaa vettä
• 300g porkkanaraastetta

- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Esivalmista 3 kakkuvuokaa vuoraamalla ne leivinpaperilla.
- Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi.
- Lämmitä vesi.
- Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja lisää sekaan ruokasooda, leivinjauhe ja kaneli.
- Vatkaa toisessa kulhossa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.
- Vatkaa muna-sokerivaahtoon öljy.
- Lisää 1/2 jauhoseoksesta muna-sokerivaahtoon käännellen.
- Lisää kuuma vesi ja sekoita.
- Lisää loput jauhoseoksesta. Kääntele tasaiseksi.
- Lisää viimeisenä porkkanaraaste.
- Kaada taikina tasaisesti kakkuvuokiin. 
- Paista 25-30 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä.
- Anna pohjien hetki vetäytyä ja kumoa sitten ritilälle/ pöydälle jäähtymään.
 - Leikkaa pohjien pinta tasaiseksi ennen kakun kokoamista. 

  Pohjaa ei tarvitse kostuttaa, mutta jos haluat siihen käy esim. sitruunavesi.


KINUSKINEN OMENAKOMPOTTI

Omenakompotin voit valmistaa jo edellisenä päivänä. Säilytä silloin jääkaapissa. Tämä jäähtyy myös todella nopeasti kylmähauteessa. (kylmähaude = laita lavuaariin kylmää vettä ja kattila veteen)

• 3 kpl isoa omenaa (Golden Delicious)
• 2 dl fariinisokeria
• 3 rkl vehnäjauhoja
• 1.5 tl kanelia
• 1 rkl sitruunamehua
• 0.75 dl kuohukermaa
• 50g voita

- Kuori omenat  ja pilko pieniksi kuutioiksi. Laita kulhoon ja sekoita sekaan kaikki muut aineet paitsi voi.
- Laita voi kattilaan ja liesi päälle. Kunnes voi on sulanut kaada omenaseos voin joukkoon ja keitä seosta sekoitellen keskilämmöllä noin 8 minuuttia.
- Kunnes omenat ovat pehmentyneet ja seos muuttunut kiisselimäiseksi on se valmista.
- Siirrä seos jäähtymään.


PAAHDETTU VALKOSUKLAAMOUSSE

• 200g valkosuklaata (Panda/ Fazer)
• 2 dl kuohukermaa
• 2 dl vispikermaa
• 200g tuorejuustoa (Philadelphia)
• 2 liivatelehteä

- Paloittele suklaa leivinpaperilla vuoratulle pellille. Ei kannata murustella pieneksi ettei pala!
- Paahda suklaata 175 asteisessa uunissa 5-8 minuuttia.
-Lämmitä kattilassa kuohukerma, lisää joukkoon paahdettu suklaa. Keitä keskilämmöllä kunnes suklaa on sulanut kerman joukkoon. Nosta sivuun.
- Laita liivatteet kylmään veteen. Anna liota 5-10 minuuttia. Purista liivatteista vesi pois ja sekoita valkosuklaaseoksen joukkoon. Anna seoksen nyt jäähtyä kunnolla ennen seuraavaan vaiheeseen siirtymistä! 
- Vatkaa vispikerma vaahdoksi.
- Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto pehmeäksi. Lisää erissä jäähtynyt valkosuklaakastike.
- Sekoita kermavaahto viimeisenä tuorejuusto-suklaaseokseen.


TUOREJUUSTO KUORRUTE

Huomioitavaa kuorrutteen teosta! --> Ota hyvissä ajoin kuorrutteen aineet huoneenlämpöön. Tasalämpöiset aineet vatkautuu hyvin ja estää juoksettumista. Jos kuorrute on kovin löysää, pidä hetki jääkaapissa ennen kuorruttamista. 

• 100g voita huoneenlämpöisenä
• 300g tuorejuustoa (Philadelphia) huoneenlämpöinen
• 3.5 dl tomusokeria

- Vatkaa voi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto erissä.
- Lisää tomusokeri ja vatkaa lopuksi muutamia minuutteja kuohkeaksi vaahdoksi.

Jos kuorrute kokkaroituu / juoksettuu laita kulho lämpimään vesihauteeseen ja lämmitä seosta hieman. Vatkaa sitten uudestaan sileäksi.

  KOKOAMINEN

- Aseta pohja kakkualustalle/ tarjoiluastiaan. Kiinnitä vahva ja korkea reunakalvo pohjan ympärille. Reunan voi kiinnittää teipillä.

- Laita puolet omenatäytteestä pohjan päälle, jättäen reunoille tyhjää.

- Laita nyt moussea reunakalvon ja omenakompotin väliin. Saat sen parhaiten laittamalla moussen pursotinpussiin ja pursottamalla. Reunamoussen tarkoitus on pitää omenatäyte kakun sisällä --> helpompi kuorruttaa ja siistimpi ulkonäkö.

- Levitä moussea kauttaaltaan omenakompotin päälle.

- Aseta toinen kakkupohja moussen päälle ja jatka kuten edellä.

- Aseta viimeinen kakkupohja päällimmäiseksi ja suojaa pinta elmukelmulla. Anna hyytyä ja tekeytyä seuraavaan päivään.

KUORRUTTAMINEN

 - Poista reunakalvo kakun ympäriltä.

- Levitä kuorrutetta ohut kerros ns. murukerros. Laita jääkaappiin hetkeksi kovettumaan.

- Levitä nyt haluamallasi tavalla toinen kerros kuorrutetta.

- Voit halutessa värjätä kuorrutetta geelimäisillä elintarvikeväreillä (pastaväri) ja tehdä efektipintaa kakkuun.

- Koristele haluamallasi tavalla. Tässä käytetty vohvelipaperia, sekä kuivakukkia. (Vohvelipaperi koristeiden teosta tulossa erillinen julkaisu)

Vaihtoehtoinen kuorrute

Allaolevissa kuvissa on samalla ohjeella tehty kakku, mutta kuorrutin kakun smetana-tuorejuustokuorrutteella. Maukas ja kevyempi kuorrute kuin perinteinen tuorejuustokuorrute. 

 SMETANA-TUOREJUUSTOKUORRUTE

• 200g smetanaa (Rasvaa vähintään 40g jolloin vaahtoutuu)
• 400g tuorejuustoa (HUOM! Huomasin että laktoositon tuorejuusto vatkaantuu huonommin kuin tavallinen. Löysempi vaahto kyllä levittyi hyvin kakun päälle, mutta jos haluat tehdä koristepursotuksia voit lisätä muutaman ruokalusikallisen vaniljakreemijauhetta jolloin seos jämäköityy.)
• 2 dl tomusokeria
• 1 tl vaniljapastaa/ vaniljasokeria

- Laita smetana ja tuorejuusto kulhoon. Vatkaa vaahdoksi. Vatkaa loput aineet sekaan.
- Kuorruta kakku.