Piparipiirakka

28.11.2023

Tämä piirakka on appelsiinipiirakan jouluinen versio. Tästä tuli aivan ihana loppuvuoden piirakka. Mausteinen, mehevä pohja, päällä tuorejuustokuorrute ja piparimurua. 

Ohjeesta tulee unipellillinen

Puolikas annos on sopiva 20 x 30 cm vuokaan.

Piirakka mehevöityy jääkaapissa, mutta päällä oleva piparimuru pehmenee. Tämä ei kuitenkaan mielestäni ollut ollenkaan huono juttu. Oli tosi hyvää myös pehmeänä. Piirakkaa voi myös pakastaa. Sulata hitaasti jääkaapin kautta.


POHJA
• 10 dl vehnäjauhoja
• 6 dl sokeria
• 2 tl ruokasoodaa
• 1 tl leivinjauhetta
• 3 tl piparkakkumaustetta
• 3 tl jauhettua kardemummaa
• 2 tl kanelia
• 1 tl muskottipähkinää
• 1 tl inkivääriä
• 400g (2prk) maustettu rahka pipari
• 4 kananmunaa
• 3 dl rypsiöljyä
• 4 dl vettä


KUORRUTE
• 240g voita
• 400g tuorejuustoa maustamaton (suosittelen Philadelphia)
• 6 dl tomusokeria
• pipareita


- Laita uuni kuumenemaan 175 C°. Laita leivinpaperi uunipellille. Ota valmiiksi kuorrutteen aineet huoneenlämpöön. (Tämä estää kuorrutteen juoksettumista kun aineet tasalämpöiset.)
- Kuumenna taikinaan tuleva vesi. Yhdistä kulhossa vehnäjauhot, sokeri, kohotusaineet ja mausteet.
Yhdistä toisessa, isossa kulhossa rahka, munat ja öljy.
- Aloita lisäämään rahkaseokseen vuorotellen
lämmintä vettä ja kuivia aineita. Sekoita tasaiseksi.
- Kaada taikina pellille. Paista 25-30 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Anna pohjan vetäytyä hetki vuoassa ja siirrä sitten jäähtymään pöydälle.
- Valmista kuorrute. Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöinen voi vaaleaksi. Vatkaa sekaan tomusokerista puolet. Lisää muutamassa erässä tuorejuusto. Vatkaa välissä aina kunnolla sekaisin. Lisää loput tomusokerista. Vatkaa seos kuohkeaksi vielä muutama minuutti. Laita jääkaappiin odottamaan pohjan jäähtymistä.
- Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle. Murustele pipareita päälle.