Perinteiset munkkirinkilät

28.04.2024
Vapun kestosuosikkini on kyllä perinteiset munkit. Vastapaistetut sokerikuorella. Nämä oli kaikkea sitä mitä lapsuudessa sain joka vappu.

VINKIT MUNKKIEN TEKOON

- Hyvä sitko! Vaivaa taikinaa pitkään (10-15 minuuttia siitä alkaen kun jauhoja on lisätty noin 8 dl), hyvä apuri on ehdottomasti yleiskone. Hyvä sitko antaa rakennetta ja pehmeyttä taikinalle.

- Kohota kunnolla vasta muotoiltuna. Jos sinulta löytyy pyöreitä muotteja (stansseja), voit kaulia koko taikinan noin 1-1.5 cm paksuiseksi ja painaa muotilla munkkiaihiot. Kuva alla. Tai tee kuten nämä - pyöritä taikinapalasta pallo, tee keskelle sormella reikä ja pyöritä rinkulaksi.

- Leikkaa leivinpaperi paloiksi tai öljyä kokonainen paperi. Öljytyltä alustalta saat kohonneet munkit helposti irti. Pienet leivinpaperipalat on siitä käteviä että voit kipata suoraan paperin päältä munkin paistumaan. Paista aina kohonnut puoli ensin.

-Paistoa varten ota kaikki tarvittava valmiiksi esille ennen hommiin ryhtymistä.
• teräskattila
• digitaalinen paistomittari + sekuntikello
• pelti ja sen päälle talouspaperi
• reikäkauha tai metalliset pihdit
• olisi hyvä olla myös sammutuspeite ja muista ettet laita liesituuletinta päälle paiston aikana!

13 kpl munkkeja


TAIKINA

• 3 dl vettä
• 25g tuorehiiva
• 1 1/2 dl sokeria
• 1 rkl kardemummaa
• 1 tl vaniljatahnaa/ -sokeria
• 1/2 tl suolaa
• 75g pehmeää voita
• noin 9 dl vehnäjauhoja

PAISTO
• 1 l öljyä (tykkään itse paistaa rypsiöljyssä)

KUORRUTE
•hienoa sirosokeria (Halutessa voit lisätä sokerin sekaan kanelia tai kuorruttaa munkit esim. suklaalla.)

- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon. Lisää sokeri, kardemumma, vanilja ja suola.
- Vatkaa jauhoja desilitra kerrallaan nesteen joukkoon. Lisää pehmeä voi jauhojen lisäyksen loppuvaiheessa.
- Vaivaa taikinaa 10-15 minuuttia. Jos teet yleiskoneella, vaivaa hitaimmalla teholla. Voit lisätä viimeiset jauhomäärät vaivauksen aikana. 
- Kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta ja on kimmoisaa, anna levätä peitettynä 15 minuuttia. Leikkaa valmiiksi leivinpaperista jokaiselle munkille oma pala ja sivele ne öljyllä.
- Kaada taikina öljytylle pöydälle, jaa osiin ja muotoile. Tein taikinapalasta ensin pallon, sen jälkeen sormella reiän keskelle ja pyöritin rinkulaksi. Aseta muotoillut munkit leivinpaperipalan päälle. Laita munkkien päälle kelmu ja liina etteivät ne pääse kuivumaan. Anna kohota 1-1.5 tuntia.
- Paisto, munkit paistetaan 170-180 asteisessa öljyssä: Laita öljy ja digitaalinen lämpömittari teräskattilaan. Kunnes öljy on 170 asteista, voit laittaa ensimmäisenä kohoamaan laitetun munkin paistumaan. Laita munkin kohonnut puoli ensin öljyä vasten. Paista munkkeja 1.5-2 minuuttia per puoli. Voit laittaa 2-3 munkkia kerrallaan paistumaan, riippuu kattilan koosta.
- Nosta paistettu munkki talouspaperin päälle, jolloin ylimääräinen rasva imeytyy paperiin. Anna hetki jäähtyä ja pyörittele sitten sokerissa.