Omenapiirakka
munaton
Amerikkalaistyylinen apple pie. Murotaikinan välissä on kinuskimainen omenatäyte. Voit tehdä taikinapinnan piparimuotilla painetuilla taikinapaloilla tai ristikon taikinasiivuilla, melikuvitus on rajana. Ja hei, tämä koko herkku on munaton! Vink, Instagram sivuiltani näet tämän piirakan teosta videon.
Piirakkavuoka halkaisijaltaan 23.5 cm. Taikinaa riittää hieman isompaankin.
MUROTAIKINA• 6 dl vehnäjauhoja
• 1 1/2 dl tomusokeria
• 175g voita
• 1/2 dl kylmää vettä
• 1 sitruunan kuori
TÄYTE
• 350g omenaa (mulla oli oman puun omenoita n.10kpl)
• 1 dl fariinisokeria
• 2 tl kanelia
• 1/2 dl maizenaa
• 3/4 dl kuohukermaa
• 1/2 sitruunan mehu
VINKIT
✅️ Käytä voiteluun kermaa (voitelu antaa kiiltoa taikinan pintaan, ilman voitelua taikina jää pinnalta mattaiseksi.
✅️ Laita taikina kahden leivinpaperin väliin kaulitessa. Taikina ei tartu silloin kaulimeen.
✅️ Jos haluat että pohja paistuu kunnolla, esipaista taikinaa ennen täytteen laittoa n. 10 minuuttia.
✅️ Jos peität täytteen kokonaisella taikinalevyllä, muista tehdä siihen reikiä ennen paistoa.
✅️ Juustohöylällä höylätty voi on helppo nyppiä jauhoseoksen kanssa.
1) Aloita valmistamalla murotaikina. Sekoita vehnäjauhot ja tomusokeri keskenään. Lisää sekaan paloiteltu, kylmä voi. Nypi aineet yhteen. Seoksen on tarkoitus muistuttaa korppujauhoja. Raasta sitruunankuori sekaan ja lisää vesi. Sekoita taikina kiinteäksi massaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään n. 30 minuutiksi.
2) Valmista täyte. Leikkaa omenat kuutioiksi. Lisää sekaan fariinisokeri, kaneli, maizena, kerma ja sitruunamehu. Sekoita kaikki yhteen.
3) Kauli taikina leivinpaperin päällä, noin leivinpaperin kokoiseksi levyksi. Aseta piirakkavuoka päälle ja käännä ympäri. Poista leivinpaperi ja painele taikina vuokaan. Leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta, mutta jätä reunaa täytettä varten.
4) Kaada täyte pohjan päälle.
5) Kaulitse lopputaikina uudestaan ja paina piparimuotilla aihioita joilla peität täytteen pinnan. Voitele pinta kermalla.
6) Paista 180- asteessa, keskitasoa yhden alempana 25-30 minuuttia. Jos pinta alkaa tummua liikaa, laita leivinpaperi piirakan päälle.
Nauti lämpimänä. On erittäin hyvää myös uudelleen lämmitettynä.