Omenakuppikakut

17.08.2024
Omenasadon herkullisimmat kuppikakut. Muffinipohjaa mehevöittää omenaraaste ja kuorrutteen lisäksi superherkullisuuden tuo omenakompotti.

10-12 kpl isoa muffinia tai 15 kpl normaalinkokoista muffinia

VINKKI! Muffinit voi ja kannattaa tehdä päivää ennen valmiiksi ja säilyttää esim. pakastepussiin suojattuna huoneenlämmössä. Huoneenlämmössä ilman kuorrutetta.  Muffinien koostumus paranee ja maku pääsee oikeuksiin kun ne saa tekeytyä.

OHJE

• 4 dl vehnäjauhoja
• 1/2 tl ruokasoodaa
• 1 tl leivinjauhetta
• 1 1/2 tl kanelia halutessa
• 1 rkl kardemummaa
• 2 kananmunaa
• 1 1/2 dl sokeria
• 1 dl fariinisokeria
• 1 dl rypsiöljyä
• 1 dl kuumaa vettä
• 200g omenaraastetta (minulla oli 6 kpl oman pihan omenoita, kpl määrää on vaikea arvioida koska omenien koko vaihtelee.)

- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Ota valmiiksi esille muffinipelti ja siihen kertakäyttöiset muffinivuoat. Suosittelen Amerikan muffinivuokia jos teet isoja.
- Raasta omenat. Suomalaiset omenat voi raastaa kuorineen.
- Lämmitä vesi.
- Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja lisää sekaan ruokasooda, leivinjauhe, kaneli ja kardemumma.
- Vatkaa toisessa kulhossa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi.
- Vatkaa muna-sokerivaahtoon öljy.
- Lisää puolet jauhoseoksesta muna-sokerivaahtoon käännellen.
- Lisää puolet vedestä ja sekoita.
- Lisää käännellen loput jauhoseoksesta.
- Lisää loput vedestä ja viimeisenä omenaraaste.
- Kaada taikina tasaisesti vuokiin.
- Paista 20 minuuttia keskitasoa pykälän alempana. Kokeile tikulla kypsyyttä.
- Anna muffinien jäähtyä hetki pellillä ja siirrä sitten pöydälle jäähtymään. Kuorruta vasta kun muffinit ovat täysin jäähtyneitä, mieluimmin vasta seuraavana päivänä.


KUORRUTE (HUOM! Reilu kuorrute 12 muffiniin)

• 100g smetanaa (Rasvaa vähintään 40g jolloin vaahtoutuu.)
• 200g tuorejuustoa
• 1 dl tomusokeria
• 1/2 tl vaniljapastaa/ vaniljasokeria

- Laita kaikki kuorrutteen aineet kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella vaahdoksi.
- Siirrä kuorrute pursotinpussiin jossa haluamasi tylla ja pursota muffinit tai lusikoi täyte muffinien päälle.


OMENAKOMPOTTI (Huom! Riittoisuus 12 muffiniin)

• 300-350g omenoita (minulla oli 10 kpl oman puun omenaa, mutta niiden koko vaihtelee paljon ja ovat aika pieniä on vaikea arvioida kpl määrää)
• 40g voita
• 2 rkl fariinisokeria
• 2-3 tl kanelia

- Pilko omenat pieniksi paloiksi. 
- Laita voi paistinpannulle ja anna sulaa. Lisää pannulle fariinisokei, omenapalat ja kaneli. Kuullota 5-10 minuuttia.
- Anna omenakompotin jäähtyä ennen kuin laitat sen kuorrutteen päälle.