Marja-Vaniljapiirakka

18.06.2025
Tästä tuli heittämällä mun suosikki kesän makeista herkuista. Pohja on super herkullinen, ruskistettua voita, kauraa ja mantelia. Lisänä herkullista vaniljavanukasta ja tuoreita marjoja.

20-22cm irtopohjavuoka
POHJA
• 1 3/4 dl vehnäjauhoja
• 1 1/3 dl kaurahiutaleita
• 3/4 dl mantelijauhoja
• 1/2 dl sokeria
• 1 tl vaniljasokeria
• 100g voita

VANILJAVANUKAS
• 2 1/2 dl maitoa
• 3 keltuaista
• 3/4 dl sokeria
• 3 rkl maissitärkkelystä/ perunajauhoja
• 1 tl vaniljapastaa tai 1 vaniljatanko
• 1 rkl kylmää voita

PÄÄLLE
• Tuoreita marjoja

- Aloita valmistamalla pohja. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele irtopohjavuoan reunat, pohjalle laita leivinpaperi.
- Mittaa kulhoon kaikki muut aineet paitsi voi.
- Laita voi kattilaan ja anna voin sulaa. Jatka voin kuumentamista niin että se ruskistuu kullan ruskeaksi. Jos et tykkää ruskistetusta voista, voit vain sulattaa voin.
- Lisää voisula kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
- Painele seos tiiviiksi vuoan pohjalle ja reunoille.
- Paista uunin keskitasolla 8-10 minuuttia.
- Jäähdytä pohja kokonaan vuoassa ja siirrä sitten tarjoiluastiaan. Voit pitää pohjaa jääkaapissa jolloin sen siirtäminen tarjoiluastiaan on helpompaa.


- Valmista vaniljavanukas. Mittaa kaikki aineet paitsi voi kattilaan. Sekoita tasaiseksi. (Jos käytät vaniljatankoa, halkaise tanko pitkittäis suunnassa ja vedä veitsellä siemenet muiden aineiden joukkoon. Voit laittaa tangon kattilaan kuumentamisen ajaksi.)
- Kuumenna seos kiehuvaksi. Sekoita kokoajan. Kunnes seos muuttuu kiisselimäiseksi ota pois liedeltä. Vatkaa kylmä voi sekaan. Anna jäähtyä. (Voit nopeuttaa seoksen jäähtymistä laittamalla kattilan kylmään vesihauteeseen.)
- Kaada jäähtynyt vanukas pohjan päälle.
- Viimeistele tuoreilla marjoilla.

Piirakasta saa parhaiten leikattua palan terävällä keittiöveitsellä ja kun piirakka on ollut kylmässä.