Kurpitsasämpylät

04.10.2023
Rakastan kurpitsasämpylöitä. Nämä on unelman pehmeitä ja meheviä kurpitsasoseen ansiosta. Jos vierastat kurpitsan käyttöä leivonnassa, näistä kannattaa aloittaa. Jos et jaksa muotoilla kurpitsan näköisiä, jätä pyöreäksi ja ripottele pintaan siemeniä.

OHJE 17 kpl

• 3 dl myskikurpitsasosetta (raakana noin 750g kurpitsa)

• 2 1/2 dl vettä
• 1 ps kuivahiivaa
• 1 rkl siirappia tai sokeria
• 2 tl suolaa
• 1 tl kurkuma (halutessa lisäväriä tuomaan)
• 50g voita tai kasvimargariinia huoneenlämpöisenä
• 5 dl rouheisia sämpyläjauhoja
• 6 dl vehnäjauhoja

• Siemeniä esim. Unikonsiemeniä

Jos teet kurpitsan muotoisia, tarvitset lisäksi:
• 80cm pituista paisto-/ puuvillalankaa
• öljyä narujen kosteuttamiseen

Kurpitsan valmistus:
- Kuori kurpitsa, poista siemenet ja leikkaa paloiksi. Voit keittää palat kypsäksi vedessä tai paahtaa uunissa. Soseuta pehmeät kurpitsan palat.

Taikinan valmistus:
- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Sekoita hiiva joukkoon. Lisää siirappi, suola ja kurkuma.
- Sekoita joukkoon muutama dl jauhoja.
- Lisää kurpitsasose ja jatka jauhojen lisäämistä.
- Jauhojen lisäyksen loppuvaiheessa vaivaa taikinaan pehmeä voi ja loput jauhot.
- Vaivaa taikinaa n. 10 minuuttia. Jos taikina tuntuu kovin tarttuvalta, lisää jauhoja. Helpoin tapa saada taikina kasaan, eli pyöritellä palloksi ja jättää kohoamaan -> Ota käteen öljyä ja käsittele taikinaa öljytyllä kädellä. Ei tartu sormiin.
- Anna kohota muovilla ja leivinliinalla peitettynä noin 30-minuuttia.


Muotoilu
- Leikkaa paistolanka 80cm pituisiksi pätkiksi. Laita langat kulhoon jossa öljyä.
- Kaada kohonnut taikina öljytylle pöydälle. Jaa taikina 17:sta osaan ja muotoile palloiksi sitä mukaan kun laitat langat ympärille. Kohonneiden taikinapallojen ympärille on vaikeampi saada lanka, joten muotoile palloiksi sitä mukaan kun laitat langat.
- Aseta taikinapallo langan päälle. Nosta langanpäät ylös ja aseta ristiin. Pyöräytä taikinapallo ympäri ja laita langat taas ristiin. Kuin paketoisit lahjapakettia. Risti langat taikinan ympärille niin monta kertaa että saat 8 osiota. Solmi langan päät kiinni. 
- Aseta sämpylät leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota liinalla peitettynä 20 minuuttia.
- Voitele kohonneet sämpylät kananmunalla tai vedellä. (Mielestäni langat irtosivat paremmin kun sämpylät oli voideltu vedellä. Kananmunasta tulee kiva kiilto.)
- Paista 200°C 12 minuuttia.
- Poista langat paiston jälkeen.

Koristetaikina (Tästä taikinasta tehdään kurpitsoille kannat. Taikinaa tulee aika reilusti, joka riittää kaikkiin jos teet kaikista sämpylöistä kurpitsan muotoisia. Tai voit kokeilla eri kokoisia/ muotoisia ja valita parhaimmat koristeeksi.)
• 1 dl vehnäjauhoja
• 1/2 dl maizenaa
• 30g voita pehmeänä
• 1/3 dl vettä
• elintarvikeväri (vihreä tai ruskea)

- Sekoita vehnäjauhot ja maizena yhteen. Nypi pehmeä voi joukkoon.
- Sekoita elintarvikeväri veden joukkoon ja kaada vesi jauhoseokseen. Sekoita kiinteäksi massaksi.
- Muotoile taikinasta haluamasi mallisia kantoja. (Minä pyöritin taikinasta ensin tangon ja leikkasin noin 3cm pätkiin. Muotoilin hieman päätä.) Aseta pellille ja paista 200 °C 10 minuuttia.
- Aseta kannat valmiisiin sämpylöihin.