Kurpitsakakku

17.10.2022

Jos kurpitsaleivonnaiset epäilyttävät, kannattaa aloittaa tästä herkullisesta kahvikakusta. Kurpitsasose antaa ihanan koostumuksen kakkuun ja mausteet täytelöittävät maun.

Kakun kruunaa päälle tuleva kinuskikuorrute.

OHJE
(Minulla 2l kakkuvuoka, riittää pienempikin)


KURPITSAKAKKU
• 200g kurpitsasosetta (myski-/ hokkaidokurpitsa)
• 1 dl sokeria
• 1 dl fariinisokeria
• 1 dl rypsiöljyä
• 2 kananmunaa
• 2 tl kanelia
• 2 tl kardemumma
• 1 tl muskottipähkinää
• 0.5 tl inkivääriä
• 4 dl vehnäjauhoja
• 2 tl leivinjauhetta


- Pilko kurpitsa paloiksi ja poista siemenet. Laita uunipellille ja paahda pehmeäksi 220 °C uunissa n. 30 minuuttia. (tai kunnes palat ovat pehmentyneet) Anna hetken jäähtyä ja poista sitten kuoret. Soseuta.
TAI voit vaihtoehtoisesti keittää kurpitsan kypsäksi. Poista kuori ja siemenet. Paloittele keitinveteen. Soseuta kypsät kurpitsanpalat.
- Öljyä/ voitele ja jauhota kakkuvuoka valmiiksi. Laita uuni päälle tai alenna lämpötila 175 °C.
- Mittaa kulhoon kurpitsasose, sokerit, öljy ja munat. Lisää myös mausteet. Sekoita hyvin yhteen. Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos erissä muiden aineiden joukkoon.
- Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla 30-35 min. Kokeile tikulla kypsyyttä. Kakku on kypsä kun tikkuun ei jää taikinaa, vaan muutama murunen.
- Anna kakun vetäytyä vuoassa 5 minuuttia ja kumoa sitten ritilälle/ tarjoiluastiaan.


KUORRUTE
• 2 dl kuohukermaa
• 1 1/2 dl fariinisokeria
• 1-2 tl jauhettua inkivääriä
• 0.5-1 tl suolaa
- Mittaa kasariin kerma ja fariinisokeri. Lämmitä kunnes seos alkaa kiehua. Anna kiehua 8 minuuttia. Älä sekoita kiehumisen aikana kauheasti ettei kinuski kristallisoidu. Ota pois liedeltä, sekoita joukkoon suola ja inkivääri.
- Anna kuorrutteen hetki jäähtyä ja kaada jäähtyneen kakun päälle.
- Laita kakku kylmään että kuorrute asettuu. Halutessasi ripottele sormisuolaa päälle.

Koostumus paranee ja maku syvenee huoneenlämpöisenä, mutta säilytä kakku kylmässä kuorrutteen vuoksi.