Joulun omenapiirakka

12.12.2023
Tämän piirakan pohjaan ruskistetaan voita ja maustetaan piparkakkumausteella. Omenatäyte saa mausteeksi kanelia ja inkivääriä. Jäätelön kanssa oli aivan parasta.

24-25 cm piirakkavuoka | 8-10 palaa


POHJA
• 100g voita
• 1 dl sokeria
• 1 kananmuna
• 2 1/4 dl vehnäjauhoja
• 1 tl leivinjauhetta
• 2 tl piparkakkumaustetta

- Laita voi kattilaan ja kuumenna kunnes voi on sulanut ja poreilee. Alenna lämpö keskilämmölle ja anna voin ruskistua. Sekoita seosta kokoajan ettei se pääse palamaan. Kunnes voi on kauniin rusehtavaa ja tuoksuu pähkinäiseltä ota pois liedeltä.
- Kaada ruskistettu voi leivontakulhoon ja sekoita sokeri sekaan. (Jätä jäähtymään täytteen teon ajaksi!)
- Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja piparkakkumauste.
- Vatkaa kananmuna käsin voi-sokeriseokseen. Sekoita jauhoseos mukaan.
- Levitä pohjataikina leivinpaperilla vuorattuun piirakkavuokaan. Myös reunoille.


TÄYTE
• 2-3 omenaa
• 1 1/2 dl fariinisokeria
• 3/4 dl kuohukermaa
• 2 tl kanelia
• 1 tl inkivääriä (voit raastaa myös tuoretta)
• 4 rkl maissitärkkelystä TAI perunajauhoja

- Kuori omenat halutessa ja pilko pieniksi paloiksi.
- Laita omenapalat kulhoon. Sekoita joukkoon fariinisokeri, mausteet, kerma ja suuruste.
- Lusikoi täyte piirakkapohjan päälle.
- Paista 200 asteisen uunin keskitasolla 25 minuuttia. Paiston jälkeen piirakan jäähtyessä täyte vielä hieman hyytyy.