Croissant
Kun croissanttien teon oppii, ei ole itse tehtyjen voittanutta. Ohje ei ole vaikea, mutta vaatii kärsivällisyyttä ja tarkkuutta. Taittojen ja kaulitsemisen välissä taikinan pitäminen kylmässä on erityisen tärkeää.
Vinkki: Voit valmistaa croissantit kylmäkohotukseen jo edellisenä päivänä. Tee muutoin ohjeen mukaan; mutta vähennä hiivan määrää (käytä hiivaa 10 g) ja kohota ennen paistoa tuplasti pidempään. Noin 1- 1.5 tuntia. Valmista siis taikina ohjeen mukaan ja muotoile croissantiksi. Laita muotoillut, raa-at croissantit jääkaappiin yön yli. Ota huoneenlämpöön kohoamaan 1-1.5 tuntia ennen paistoa, siirrä pellille kohoamaan! Laitan aina leivinpaperin leikkuulaudan päälle ja siihen croissantit, lisäksi muovipussin päälle. Näin mahtuu jääkaappiin.
OHJE
9-12 kpl koosta riippuen
• 200g (2dl) kylmää vettä
• 1 tl suolaa
• 20g (2rkl) sokeria
• 20g tuore hiivaa
• 25g (n. 1/2 kpl) kananmunaa - jätä loppu voiteluun!
• 360g (6 dl) vehnäjauhoja
Kaulintaan
• 250g voita
• 20g (1/4 dl) vehnäjauhoja
• voiteluun kananmuna
1) Valmista ensin kaulintavoi. Leikkaa voista ohuita samankokoisia kuutioita ja pyörittele jauhoissa. Laita jääkaappiin. TAI valmista kiinteä voimassa voista ja jauhoista. Eli sekoita aineet yhteen ja muotoile voilevyksi, jonka asetetaan taikinan päälle.
2) Sekoita kylmän veden sekaan suola, sokeri, hiiva ja kananmuna. Lisää jauhot muutamassa erässä ja vaivaa taikinaan hyvä sitko. Vähintään 5 minuuttia. Lisää hieman jauhoja jos taikina tarttuu sormiin.
3) Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoon pitkittäin. Aseta voikuutiot tai voilevy keskelle tasaisesti vierekkäin. Nosta taikinapalat sivuilta päälle.
4) Kaulitse taikina suorakaiteen muotoon. (Huomio AINA KAULITESSA ettet kaulitse liian ohueksi ja ettei voi pääse taikinasta läpi). Taittele taikina 3 osaan ja laita jääkaappiin kelmuun/ muoviin käärittynä. Anna olla jääkaapissa 10 min.
5) Kaulitse taikina suorakaiteen muotoon ja taittele 3 osaan. Laita jääkaappiin 10 min.
6) Kaulitse taikina suorakaiteen muotoon ja taittele 3 osaan. Laita jääkaappiin 20 min.
7) Kaulitse taikina nyt viimeisen kerran suorakaiteen muotoon. Leikkaa taikinapyörällä reunat suoraksi ja leikkaa taikina kolmioksi. Leikkaa myös pieni viilto jokaiseen leveään päähän.
8) Rullaa taikina ja aseta pellille kohoamaan. (Huomioi ettei kohoamispaikka ole lämmin. Ettei voi pääse sulamaan taikinasta läpi) Anna croissantien kohota pellillä 20-30 minuuttia.
9) Voitele kananmunalla ja paista 225°C uunin keskitasolla 10-12 minuuttia.