Appelsiinipiirakka

12.01.2025

Tämä piirakka nousi valtaisaan suosioon keväällä 2022. Kostea, mehevä, maukas ja ihanan appelsiininen. Piirakka toi monen kahvipöytään kevään fiiliksen. Piirakasta löytyy myös vegaaninen versio.

Paisto noin 22 x 32 cm uunivuoka. Uunipellilliseen tee kaksinkertainen annos.

Kuorrutteeseen tulevan voin korvasin 100% kasviperäisellä valmisteella (Eleplant). Kuorrutteesta tuli ihanan kuohkea ja erittäin hyvän makuinen.


POHJA 
• 5 dl vehnäjauhoja
• 3 dl sokeria
• 1 tl ruokasoodaa
• 1 tl leivinjauhetta
• 0.5 tl suolaa
• 200g (1prk) maustettu rahka mango-passio tai appelsiini
• 2 isoa munaa
• 1.5 dl rypsiöljyä
• 2 dl appelsiinin puristettua mehua
• 1 appelsiinin kuori hienoksi raastettu


KUORRUTE
• 120g voita tai Eleplanttia
• 200g tuorejuustoa maustamaton
• 2-3 dl tomusokeria
• 1 appelsiinin kuori raastettuna

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 °C. Laita leivinpaperi vuokaan. Ota valmiiksi kuorrutteen aineet huoneenlämpöön. (Kuorrutteen onnistumisen vuoksi on tärkeää, että aineet on tasalämpöiset ennen kuin ne vatkataan yhteen. )
  2. Yhdistä kuivat aineet keskenään (vehnäjauhot, sokeri, kohotusaineet ja suola). Pese appelsiinit ja raasta kuori hienoksi raasteeksi. (Voit raastaa valmiiksi myös kuorrutteeseen tulevan appelsiininkuoren) Purista appelsiineista tarvittava määrä mehua.
  3. Lisää kuivien aineiden joukkoon rahka, munat, öljy, appelsiinimehu ja raastettu appelsiinin kuori. Sekoita kunnes aineet on sekoittuneet hyvin.
  4. Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla 30-35 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Anna pohjan vetäytyä hetki vuoassa ja siirrä sitten jäähtymään pöydälle.
  5. Valmista kuorrute. Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöinen voi vaaleaksi. Vatkaa sekaan tomusokeri. Lisää muutamassa erässä tuorejuusto ja hienoksi raastettu appelsiinin kuori. Vatkaa seos kuohkeaksi vielä muutama minuutti. Laita jääkaappiin odottamaan pohjan jäähtymistä.
  6. Levitä tai pursota kuorrute jäähtyneen pohjan päälle.

Säilytä jääkaapissa. Voi pakastaa, anna sulaa jääkaapissa.