Appelsiinipiirakka
12.01.2025
Tämä piirakka nousi valtaisaan suosioon keväällä 2022. Kostea, mehevä, maukas ja ihanan appelsiininen. Piirakka toi monen kahvipöytään kevään fiiliksen. Piirakasta löytyy myös vegaaninen versio.
Paisto noin 22 x 32 cm uunivuoka. Uunipellilliseen tee kaksinkertainen annos.
Kuorrutteeseen tulevan voin korvasin 100% kasviperäisellä valmisteella (Eleplant). Kuorrutteesta tuli ihanan kuohkea ja erittäin hyvän makuinen.
POHJA
• 5 dl vehnäjauhoja
• 3 dl sokeria
• 1 tl ruokasoodaa
• 1 tl leivinjauhetta
• 0.5 tl suolaa
• 200g (1prk) maustettu rahka mango-passio tai appelsiini
• 2 isoa munaa
• 1.5 dl rypsiöljyä
• 2 dl appelsiinin puristettua mehua
• 1 appelsiinin kuori hienoksi raastettu
KUORRUTE
• 120g voita tai Eleplanttia
• 200g tuorejuustoa maustamaton
• 2-3 dl tomusokeria
• 1 appelsiinin kuori raastettuna
- Laita uuni kuumenemaan 175 °C. Laita leivinpaperi vuokaan. Ota valmiiksi kuorrutteen aineet huoneenlämpöön. (Kuorrutteen onnistumisen vuoksi on tärkeää, että aineet on tasalämpöiset ennen kuin ne vatkataan yhteen. )
- Yhdistä kuivat aineet keskenään (vehnäjauhot, sokeri, kohotusaineet ja suola). Pese appelsiinit ja raasta kuori hienoksi raasteeksi. (Voit raastaa valmiiksi myös kuorrutteeseen tulevan appelsiininkuoren) Purista appelsiineista tarvittava määrä mehua.
- Lisää kuivien aineiden joukkoon rahka, munat, öljy, appelsiinimehu ja raastettu appelsiinin kuori. Sekoita kunnes aineet on sekoittuneet hyvin.
- Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla 30-35 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Anna pohjan vetäytyä hetki vuoassa ja siirrä sitten jäähtymään pöydälle.
- Valmista kuorrute. Vatkaa sähkövatkaimella huoneenlämpöinen voi vaaleaksi. Vatkaa sekaan tomusokeri. Lisää muutamassa erässä tuorejuusto ja hienoksi raastettu appelsiinin kuori. Vatkaa seos kuohkeaksi vielä muutama minuutti. Laita jääkaappiin odottamaan pohjan jäähtymistä.
- Levitä tai pursota kuorrute jäähtyneen pohjan päälle.
Säilytä jääkaapissa. Voi pakastaa, anna sulaa jääkaapissa.