Appelsiini-Mangokakku

01.03.2024

munaton

Kevätkakku - raikkautta, valoa, väriä, hedelmää. Tätä kaikkea tämä kakku edustaa. Kuva ei tuo esille kokonaan sitä todellisuutta miten ihanan pehmeä ja kuohkea kakku on. Pohja on tosi mehevä, välissä herkullinen mangohillo ja päällä kuohkea kerros mangomoussea. Kaunis marmoripinta loihditaan mangososeesta.

Kakun kokoaminen: kakkupohja on paistettu 20 cm kakkuvuoassa. Mangohillo levitetään kakkupohjan päälle, jonka jälkeen asetetaan reunakalvo tai säädettävä reunus pohjan ympärille niin että kakkupohjan ja reunan väliin jää noin 2cm tyhjää tilaa. Tähän tyhjään tilaan laitetaan mangomousse ja loput levitetään päälle. Jos sinulta löytyy 22 cm irtopohjavuoka voit kakun koota myös siihen.

Kakusta syö reilun kokoisen palan 10 henkeä

APPELSIINIKAKKUPOHJA
• 2 dl vehnäjauhoja tai glut. jauhoseosta
• 1 dl sokeria
• 1 tl leivinjauhetta
• 1/2 tl ruokasoodaa
• 1/2 dl jugurttia (käytin 6% kreikkalaista jugurttia)
• 1/2 dl rypsiöljyä
• 1 dl appelsiinimehua
• 1 appelsiinin kuoriraaste

- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Esivalmista 20 cm kakkuvuoka vuoraamalla se leivinpaperilla.
- Pese appelsiini ja raasta kuori. Purista appelsiinista mehu.
- Yhdistä pienessä kulhossa vehnäjauho, sokeri ja kohotusaineet.
- Yhdistä toisessa kulhossa jugurtti, öljy ja appelsiinin mehu ja -kuori.
- Sekoita kosteiden aineiden joukkoon jauho-sokeriseos.
- Kaada taikina tasaisesti vuokaan ja paista uunin keskitasoa hieman alempana 15-20 minuuttia. PME vuoassa paisto 15 minuuttia, irtopohjallisessa noin 20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
- Anna pohjan vetäytyä hetki vuoassa ja kumoa sitten ritilälle tai tarjoiluastialle jäähtymään.
-  Kunnes pohja on jäähtynyt voit levittää mangohillon päälle. (ei haittaa jos pohja on hieman lämmin vielä)
- Aseta reunakalvo/ säädettävä reunus pohjan ympärille niin että pohjan ja reunan väliin jää noin 2 cm tyhjää moussea varten. (kannattaa reunakalvo laittaa teipillä kiinni myös muutamasta kohti tarjoiluastiaan) Jos sinulta löytyy 22cm irtopohjavuoka, voit koota kakun myös siihen. Vinkki: Moussen pinnasta tulee sileä kun reunakalvon pyyhkii öljyllä.


MANGOHILLO (aloita tekemään hillo kun kakku on uunissa/ jäähtyy)
• 200g tuoretta mangososetta (2 mangoa riittää) tai kaupan valmista mangososetta/ mangopilttiä
• 1/2 dl hillo-marmeladisokeria

- Kuori mango ja leikkaa hedelmäliha. Soseuta blenderissä tai sauvasekoittimella.
- Laita mangosose kattilaan sokerin kanssa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä usein sekoittaen, noin 5 minuuttia.


MANGOMOUSSE
• 200g tuoretta mangososetta (2 mangoa riittää) tai kaupan valmista mangososetta/ mangopilttiä
• 2 dl vispikermaa
• 200g tuorejuustoa
• 1/2 dl tomusokeria tai oman maun mukaan
• 3 1/2 liivatelehteä
• 1/2 dl vettä
 

- Jos käytät tuoretta mangoa kuori mango ja leikkaa hedelmäliha. Soseuta blenderissä tai sauvasekoittimella.
- Laita liivatelehdet kylmään veteen, myös marmoripintaan tuleva liivate eli yhteensä 4 kpl!
- Vatkaa kerma vaahdoksi.
- Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto ja mangosose yhteen.
- Lämmitä vettä 1/2 dl. Purista liivatelehdistä ylimääräinen neste pois ja sekoita liivatteet lämpimän veden joukkoon. Jätä puolikas liivatelehti marmoripintaa varten.
- Kaada liivateseos ohuena nauhana, kokoajan vatkaten tuorejuusto-mangoseoksen joukkoon.
- Sekoita lopuksi sokeri ja kermavaahto joukkoon.

Saat moussen helpointen pursottamalla pohjan ja reunakalvon väliin. Joten laita mousse pursotinpussiin jos mahdollista. Tai kaada mousse ensin reunoille ja viimeisenä loput päälle.


MARMORIPINTA (tee tämä vasta kun mousse on levitettynä vuokaan)
• 3/4 dl mangososetta (ota tämä määrä hilloon ja mousseen valmistetusta soseesta tai käytä valmista.)
• 1/2 liivatelehteä

- Lämmitä mangosose esim. mikrossa. Purista liivatelehdestä ylimääräinen neste ja sekoita mangososeen sekaan.
- Jos seos on kuumaa, odota että hieman jäähtyy. Kaada seos mangomoussen päälle ei tarvitse olla tasaisesti. 
- Vedä veitsellä edestakaisin moussen pinnassa -> marmorikuviointi syntyy kuin itsestään.
- Laita kakku hyytymään jääkaappiin seuraavaan päivään.


KORISTELU (koristele kakku kunnes se on hyytynyt ja reunakalvo irrotettu)
Kakun marmoripinta on jo itsessään näyttävä joten koristeita tämä ei välttämättä tarvitse. Jos kuitenkin haluat koristella alla on lista mitä itse käytin.
• Appelsiiniin siivuja
• Ananaskirsikoita
• Pistaasipähkinöitä

- Rouhin pistaasipähkinöitä pienemmäksi ja laitoin niitä ensimmäisenä kakun pintaan kuunsirppi muotoon.
- Lisäsin appelsiinin siivut ja lehdelliset ananaskirsikat
- Viimeisenä sommittelin ananaskirsikoita ja muutaman puolitin.