Vadelma-Lakusuklaakakku

10.08.2022

Tästä tuli ihana kakku kaikinpuolin. Sopivasti lakua, suklaata ja vadelmaa. Koristelussa voisi vetää mutkat suoraksi ja kaataa päälle vain keon vadelmia. 

Vadelmamoussen tekoon kokeilin uudenlaista tapaa. Yleensä valmistan hillon käytetystä marjasta, jonka sitten sekoitan tuorejuuston ja kermavaahdon sekaan. Mutta nyt tein paseeratuista vadelmista maizenalla suurustetun kiisselin. Toimi vallan ihanasti.

Käytin vadelmamoussen tekoon pakaste vadelmia. Jos sinulla on tuoreita suomalaisia vadelmia, voit paseerata ne ilman kuumentamista. Tai voit sekoittaa vadelmat suoraan kokonaisina tuorejuuston ja kermavaahdon sekaan. Tällöin jätä maizena ja kiisselin teko kokonaan pois.

Paseeraus = Vadelmat painellaan siivilän läpi, jolloin vadelmista saadaan siemenet pois. Vadelmista tulleesta nesteestä ja pyreestä saadaan aikaan ihanan sileä mousse. 

OHJE | Ø 20cm | noin 12 palaa


POHJA

• 75g voita

• 1 dl sokeria

• 1 dl kahvia/ kuumaa vettä

• 1 kananmuna

• 1.75 dl vehnäjauhoja

• 0.5 dl kaakaojauhetta

• 1 tl leivinjauhetta

• 1 tl vaniljasokeria

• 3 tl raakalakritsijauhetta (voi jättää pois)

- Laita uuni päälle 175 °C. Vuoraa vuoka leivinpaperilla/ öljyä.

- Sulata voi. Lisää sokeri ja kahvi.

- Yhdistä kuivat aineet keskenään.

- Vatkaa kananmuna voiseoksen joukkoon. Siivilöi jauhoseos joukkoon ja sekoita tasaiseksi.

-Kaada vuokaan ja paista uunin alatasolla 15 minuuttia.

- Anna jäähtyä kokonaan ennen seuraavaa vaihetta.

- Aseta jäähtynyt pohja tarjoilualustalle ja aseta reunakalvo ympärille. Suosittelen käyttämään vahvaa reunakalvoa, se pitää hyvin muotonsa. Kalvon reunaan kannattaa laittaa teippi jolloin se pysyy kunnolla kiinni kakkupohjan ympärillä. Voit myös koota kakun irtopohjavuokaan. Huomioi kuitenkin vuoan reunan korkeus. (kakun korkeus on noin 8cm.)

VINKKI: Jos haluat moussen reunasta sileän, pyyhi reunakalvon reuna rypsiöljyllä ennen sen laittoa pohjan ympärille.


LAKUSUKLAAMOUSSE

• 200g lakusuklaata (käytin Lidlin Fin Carre milk chocolate with salty liquirice)

• 200g tuorejuusto maustamaton

• 2 dl vispikerma

• 2 liivatelehteä

• 0.25-0.5 dl vettä

- Sulata suklaa vesihauteessa. Jätä sivuun jäähtymään.

-Laita liivatelehdet kylmään veteen.

- Vatkaa kerma vaahdoksi.

- Notkista tuorejuusto toisessa kulhossa ja vatkaa sula suklaa sekaan.

- Lämmitä vesi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sekoita lämmitetyn veden sekaan. Kaada seos hiljalleen suklaa-tuorejuustoseokseen kokoajan vatkaten.

- Sekoita joukkoon kermavaahto.

- Kaada seos kakkupohjan päälle tasaisesti ja laita jääkaappiin hyytymään vadelmamoussen teon ajaksi.


VADELMAMOUSSE

• 350g vadelmia pakaste

• 0.5 dl sokeria

• 0.25 dl vettä

• 2 rkl maizenaa

• 200g tuorejuusto maustamaton

• 2dl vispikerma

• 4 liivatelehteä

• 0.5 dl vettä

• 2rkl sokeria maustamiseen

- Laita jäiset vadelmat ja sokeri kattilaan. Kuumenna kunnes vadelmat ovat pehmentyneet. Paseeraa vadelmat ja siirrä takaisin kattilaan. Kuumenna.

- Sekoita maizena veteen ja kaada seos kokoajan sekoittaen vadelmanesteeseen. Keitä hiljalleen n. 3 min. Siirrä toiseen astiaan jäähtymään. (Seoksesta tulee kiisseli)

- Laita liivatelehdet kylmään veteen.

- Vatkaa kerma vaahdoksi.

- Vatkaa tuorejuusto jäähtyneen vadelmakiisselin sekaan.

- Lämmitä 0.5 dl vettä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sekoita lämmitetyn veden sekaan. Kaada seos hiljalleen vadelma-tuorejuustoseokseen kokoajan vatkaten.

- Sekoita kermavaahto sekaan.

- Mausta tarvittaessa sokerilla.

- Kaada vadelmamousse kakun päälle. Anna hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Koristele kakku pelkillä vadelmilla tai tämän kakun mukaan. Tässä olen käyttänyt pensasvadelmia, reseptissä olevaa suklaata muruina, mansikka-lakupalloja, sekä koristerakeita. Koristelu kannattaa tehdä vasta tarjoilupäivänä.