Vadelma-Lakritsikakku
Tämä juhlapöydän keskipiste hurmaa maullaan. Vadelmamousse yhdistettynä lakritsin kanssa on aivan ihana. Pohjana kakussa on munaton kaakaokakkupohja.
• Voit pohjan korvata keksipohjalla tai tehdä kakkupohjasta halkaisijaltaan 22 cm ja jättää sen yhdeksi pohjaksi kahden moussekerroksen alle niin, ettei siitä synny piilopohjaa.
• Jos teet keksipohjan tai yhden kakkupohjan, anna ensimmäisen moussekerroksen hyytyä ennen toisen lisäämistä, näin saat siistit kerrokset. Tai voit kaataa mousset vuorotellen pohjan päälle, jolloin kerroksista tulee raidallinen.
• EI kannata suoraan valuttaa lakritsikastiketta vadelmamoussen päälle. Minä tein niin ja marmoroin pintaa, mutta pinnasta ei tullut mielestäni kovin kaunis. Suosittelen että jos pintaan haluaa laittaa lakritsikastiketta, niin sekoittaisi siihen yhden liivatteen.
Vadelma-Lakritsikakku noin 15 henkilölle
POHJA 20cm vuoka
• 1 1/2 dl vehnäjauhoja
• 3/4 dl kaakaojauhe
• 1 tl leivinjauhe
• 1/2 tl ruokasooda
• 1/2 tl suolaa
• 1 dl sokeria
• 1/2 dl jugurttia
• 1/2 dl rypsiöljyä
• 2/3 dl maitoa
• 2/3 dl lämmintä vettä
- Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja kaakaojauhe. Sekoita joukkoon kohotusaineet ja suola.
- Lämmitä vesi kiehuvaksi ja lisää siihen maito.
- Sekoita toisessa kulhossa jugurtti ja öljy. Lisää sekaan vesi-maitoseos.
- Lisää kosteiden aineiden joukkoon sokeri. Lisää myös kuivat aineet muutamassa erässä sekoittaen.
- Kaada taikina vuokaan.
- Paista 20 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
- Anna pohjan vetäytyä hetki vuoassa. Ota pois vuoasta ja siirrä ritilälle jäähtymään.
VADELMAMOUSSE
Aloita moussen teko hillosta. Jos käytät tuoreita vadelmia, voit paseerata ne suoraan kattilaan ja jättää veden vähemmälle tai kokonaan pois. (valmista sosetta mousseen tulee noin 120g)
• 300g pakaste vadelmia
• 1/4 dl vettä
• 3/4 dl hillo-marmeladisokeria
- Laita jäiset vadelmat ja vesi kattilaan. Lämmitä kunnes vadelmat ovat pehmentyneet. Paseeraa (paina siivilän läpi) pehmeät vadelmat ja siirrä sileä seos takaisin kattilaan. Lisää kattilaan myös hillo-marmeladisokeri ja keitä hilloksi noin 10 minuuttia. Jäähdytä kokonaan ennen muihin aineisiin lisäämistä. Kylmähauteessa jäähtyy nopeasti.
• 3 dl vispikermaa
• 200g tuorejuustoa
• 4 kpl liivatelehtiä
• 1/2 dl vettä
- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Vaahdota kerma. Vatkaa tuorejuusto ja vadelmahillo toisessa kulhossa yhteen.
- Kuumenna 1/2 dl vettä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sekoita kuuman veden joukkoon. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon kokoajan vatkaten.
- Lisää kermavaahto joukkoon.
LAKRITSIMOUSSE
• 3 dl vispikermaa
• 200g tuorejuustoa
• 1 1/2 lakritsikastiketta Käytin Kouvolan Lakritsikastiketta
• 4 kpl liivatelehtiä
• 1/2 dl vettä
- Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
- Vaahdota kerma. Vatkaa tuorejuusto ja lakritsikastike toisessa kulhossa yhteen.
- Kuumenna 1/2 dl vettä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sekoita kuuman veden joukkoon. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon kokoajan vatkaten.
- Lisää kermavaahto joukkoon.
KOKOAMINEN
- Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Aseta pohja irtopohjavuokaan joka on halkaisijaltaan 22cm. Jos et halua että pohjat on piilossa kakun sisällä, kokoa kakku samankokoiseen vuokaan missä pohja on paistettu.
- Levitä lakritsimousse kakkupohjan reunoille ja päälle. Aseta toinen pohja moussen päälle.
- Levitä päällimmäiseksi vadelmamousse. Voit marmoroida heti lakritsikastikkeen vadelmamoussen päälle, mutta suosittelen että lisäät kastikkeeseen yhden liivatelehden.
- Laita kakku hyytymään jääkaappiin vähintään 6 tunniksi, mielellään seuraavaan päivään.
• lakritsikastiketta
• lakritsikarkkeja
• vadelmia
- Koristele kakku vasta tarjoilupäivänä