Uunijuustokakku suolakinuskilla

03.06.2025

Tämä juustokakku on yksi suosikeistani. Niin helppo ja älyttömän hyvää. Miinuksena odottelu ennen kuin pääsee syömään, sillä tämän kakun pitää ja kannattaa antaa tekeytyä seuraavaan päivään. Koristella voi sesongin mukaan. Tai tehdä ylijäämä valkuaisista marenkeja päälle.

Vinkit täydelliseen uunijuustokakkuun:

Ainesosaluettelossa on tuorejuusto huoneenlämpöisenä. Uunijuustokakkuja tehdessä kannattaa täyteaineiden olla huoneenlämpöisiä, jolloin täytteestä tulee tasainen ja sileä. Jos et muista ottaa tuorejuustoa hyvissä ajoin huoneenlämpöön, voit pitää sitä lämpimässä vesihauteessa ennen täytteen tekoa. Pidä muutkin täytteen aineet huoneenlämmössä.

Ota kakku uunista, kun se hyllyy hieman vielä keskeltä. Kakku jatkaa hyytymistään jäähtyessään. Jälkijäähdytys on myös juustokakkujen koostumukselle olennaista. Joten jäähdytä kakku täysin huoneenlämmössä ennen jääkaappiin laittoa.


Irtopohjavuoka 21-23 cm

POHJA
• 200g digestive- tai kaurakeksejä
• 75g voita sulatettuna


TÄYTE
• 397g (1prk) kondensoitu maito (ei karamellisoitu)
• 400g maustamaton tuorejuusto huoneenlämpöisenä esim. Philadelphia
• 1/4 dl maizena tai perunajauhoja
• 1/2 dl maitoa
• 4 keltuaista
• 1 tl vanilja-tahnaa/ -aromia/ -sokeria


KINUSKI
• 2 dl kuohukermaa
• 1.5 dl fariinisokeria
• 0.5-1 tl suolaa/ sormisuolaa


KORISTELU
• tuoreita marjoja (mansikkaa, vadelmaa, pensasmustikkaa)
• keksimurua
•  paahdettua valkosuklaata ( Laita esim. 50g valkosuklaata leivinpaperin päälle pellille. Paahda uunissa 175°C noin 5 minuuttia. Anna jäähtyä ja pilko)
• Ohjeen kananmunista jää valkuaisia yli, joten valkuaisista voi tehdä marenkia koristeeksi.

Laita uuni päälle 175-asteeseen. Pingota leivinpaperi vuoan pohjalle. Kannattaa jättää leivinpaperia vuoan reunoille (ulkopuolelle) tai vuorata leivinpaperilla vuoka kokonaan, joka estää rasvan mahdollisen valumisen uuniin. (Leivinpaperi asettuu vuokaan parhaiten kun paperin rytistää ja vuokaa sivelee hieman öljyllä.)

- Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita voisula keksimurun sekaan ja painele seos tasaisesti ja tiiviiksi vuokaan, myös reunoille.

- Sekoita kulhossa yhteen kondensoitu maito ja tuorejuusto. Sekoita lasissa maito ja maizena, lisää täyteseokseen. Erottele keltuaiset munista ja lisää ne seokseen. Mausta vaniljasokerilla. Vatkaa sekaisin.

- Kaada täyte keksipohjan päälle. Paista uunin keskitasolla 25 minuuttia. Kakku saa hyllyä keskeltä kun otat sen uunista. Kakku jatkaa hyytymistään jäähtyessään. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ennen jääkaappiin siirtämistä. Huom! Uuneissa on eroja, joten jos paistoajan jälkeen kakku on selvästi vielä juoksevan oloista esim. hyllyy kokonaan - jatka paistamista! Kakku on valmis, kun se on kiinteä reunoilta ja vain keskeltä hieman hyllyy, kun vuokaa heiluttaa.


Voit tehdä kinuskin kakun päälle kunnes kakku on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi tai vasta seuraavana päivänä.

- Keitä kinuski. Laita kattilaan kerma ja fariinisokeri. Kunnes seos alkaa kiehumaan, keitä seosta keskilämmöllä n. 8 minuuttia. (Kun kaadat tipan kinuskia lasiin jossa kylmää vettä ja kinuski hyytyy nokareeksi on se valmista) Ota valmis kinuski pois liedeltä ja lisää suola. Anna kinuskin jäähtyä hetki.

- Kaada kinuski piirakan päälle. Laita kakku tekeytymään jääkaappiin seuraavaan päivään.

- Koristele esim. tuoreilla marjoilla.