Mustaherukka-Suklaakakku munaton

18.11.2024
Kirpsakkaa mustaherukkaa, suklaaraitaa ja mehevää kaakaokakkupohjaa. Tämä kakku ihastuttaa maullaan, muuntautuu eri juhliin ja vuodenaikoihin erilaisilla koristeluilla.

25cm vuoka, noin 18 hlö. kakku

POHJA

• 2 1/2 dl vehnäjauhoja
• 1 dl kaakaojauhe
• 1 tl leivinjauhe
• 1 tl ruokasooda
• 1 tl suolaa
• 1 1/2 dl sokeria
• 3/4 dl jugurttia
• 3/4 dl rypsiöljyä
• 1 dl maitoa
• 1 dl lämmintä vettä

- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Esivalmista kakkuvuoka vuoraamalla se leivinpaperilla.
- Lämmitä vesi ja maito kuumaksi.
- Siivilöi kulhoon vehnäjauhot ja kaakaojauhe. Sekoita joukkoon kohotusaineet ja suola.
- Sekoita toisessa, isossa kulhossa jugurtti ja öljy. Lisää sekaan vesi-maitoseos. (Huom. Seos saattaa näyttää juoksettuneelle kun lisäät kuuman nesteen, mutta se ei vaikuta lopputulokseen.)
- Lisää kosteiden aineiden joukkoon sokeri, sekä kuivat aineet muutamassa erässä sekoittaen.
- Kaada taikina vuokaan. Paista noin 20-25 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
- Anna pohjan vetäytyä hetki vuoassa, siirrä sitten ritilälle tai pöydälle jäähtymään.


SUKLAAGANACHE

• 1 1/4 dl kuohukermaa
• 300g maito- / tummaa suklaata

- Pilko suklaa pieniksi paloiksi ja laita kulhoon.
- Lämmitä kerma kiehuvan kuumaksi. Kaada kerma suklaapalojen päälle. Anna hetki seistä ja sekoita sitten tasaiseksi.


MUSTAHERUKKAMAMOUSSE

Aloita moussen teko hillosta.

• 500g pakaste mustaherukoita
• 1 dl hillo-marmeladisokeria

- Sulata mustaherukat ja soseuta sauvasekoittimella. Paseeraa (paina siivilän läpi) mustaherukkasose kattilaan. Kuumenna seos ja lisää hillo-marmeladisokeri. Anna hillon kiehua keskilämmöllä noin 8 minuuttia. Jäähdytä kokonaan ennen muihin aineisiin lisäämistä. Kylmähauteessa jäähtyy nopeasti.

• 400g tuorejuustoa
• 3 dl vispikermaa
• 4 liivatelehteä + 1/2 dl vettä (Suosittelen Dr. Oetkerin liivatelehtiä, sillä niiden hyytymisaste on hyvä.)

- Laita liivatelehdet kylmään veteen.
- Vatkaa kerma ja tuorejuusto yhdessä, pehmeäksi vaahdoksi. Vatkaa mustaherukkasose vaahdon joukkoon.
- Lämmitä vesi. Purista liivatelehdistä vesi ja sekoita liivatelehdet lämpimän veden joukkoon.
- Kaada liivateseos hiljalleen moussen joukkoon, kokoajan vatkaten.

KOKOAMINEN

- Aseta pohja tarjoiluvadille. Kiinnitä reunakalvo tai säädettävä kakkurengas pohjan ympärille tiukasti. (kannattaa reunakalvon reunaan laittaa teippi että pysyy kiinni)
- Kaada suklaaganache pohjan päälle. Laita pohja jääkaappiin noin tunniksi jolloin suklaaganache jähmettyy.
- Kunnes suklaaganache on jähmettynyt voit levittää mustaherukkamoussen päälle.
- Laita kakku hyytymään jääkaappiin, seuraavaan päivään.
- Irrota reunakalvo ja koristele kakku halutessa. (Vinkki: Vedä veitsellä kakun ja reunakalvon välistä jolloin kalvo irtoaa paremmin. Voit lopuksi kuumalla veitsellä vetää reunan sileäksi.)

KORISTELU

• Rosmariinia
• Suklaamaissipalloja (Kuvassa olevat pallot olen suihkuttanut kultasuihkeella.)
• Pipareita murusteltuna ja kokonaisena
• Kultaisia koristerakeita