Mansikka Suklaakakku

24.05.2024
Tästä kakusta ei puutu mitään. Sisältä paljastuu herkullinen suklaapohja, lisäksi makua ja purutuntumaa tuo herkullinen crumble ja tuoreet mansikat. Koko kakun kokoaa yhteen kuohkea mansikkamousse, jota on myös kerrosten väleissä. Kakkuun ei tule erikseen kuorrutetta joten yksi tekovaihe vähemmän. 

OHJE noin 20 palaa

Pohja Ø 20cm + moussekerros  Ø yht. 22 cm

POHJA 

Pohjan alkuperä on 2020 Leivotaan lehden Juhlaherkut lehdestä.

• 100g tummaa suklaata
• 150g voita
• 1 3/4 dl sokeria
• 1 dl fariinisokeria
• 3/4 dl kaakaojauhetta
• 1 1/2 dl kahvia
• 3 dl vehnäjauhoja
• 1 1/2 tl leivinjauhetta
• 1 tl ruokasoodaa
• 1 tl vaniljauutetta/ vaniljapastaa/ vaniljasokeria 
• 1 tl suolaa
• 3 kananmunaa

+ Kostuta maidolla tai kahvilla

- Laita uuni päälle 150 asteeseen. Esivalmista 3 x 20 cm kakkuvuokaa vuoraamalla ne leivinpaperilla tai voitele ja jauhota.
- Sulata voi kattilassa. Paloittele suklaa voin joukkoon. Sekoita kunnes suklaa on sulanut.
- Lisää voi-suklaaseokseen sokeri, fariinisokeri, kaakaojauhe ja kahvi. Ota kattila pois liedeltä ja jätä sivuun jäähtymään.
- Siivilöi vehnäjauhot kulhoon. Sekoita joukkoon leivinjauhe, ruokasooda ja suola.
- Sekoita voi-suklaaseoksen joukkoon munat yksitellen, kevyesti vatkaten. Lisää lopuksi jauhoseos käännellen.
- Kaada taikina vuokiin tasaisesti. Paista uunin alatasolla.

PAISTO: Paistoin pohjat kiertoilmalla, 150 asteessa 18 minuuttia. Käytössä oli 20-, 23- ja 25 cm vuoat. Leikkasin 2 isompaa pohjaa jäähtymisen jälkeen 20 cm kokoiseksi.

Jos paistat taikinan yhdessä vuoassa: Paisto 150 astetta, 50-60 minuuttia. Paistoaika riippuu aina uunin tehosta ja käytössä olevista vuuista. Joten tarkista kypsyys aina tikulla.

- Anna pohjien vetäytyä hetki vuuissa ja kumoa sitten esim. ritilälle jäähtymään.


CRUMBLE (kahteen kerrosväliin)

• 100g valkosuklaata
• 75g Digestive keksejä 
• 1/2 dl kaurahiutaleita

- Murskaa Digestivekeksit hienoksi muruksi. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa.
- Kaada suklaan joukkoon Digestivemuru ja kaurahiutale. Sekoita hyvin. Levitä massa leivinpaperille ohueksi levyksi ja pakasta.
Leikkaa veitsellä kovettuneesta massasta pieniä paloja.


MANSIKKAMOUSSE

• 300g mansikoita soseutettuna (käytin sulanutta pakastemansikkaa)
• 4 1/2 dl vispikermaa
• 300g mansikkarahkaa (esim. Valion maustettu leivontarahka)
• 300g tuorejuustoa
• 1/2 dl sokeria
• 7 1/2 kpl liivatelehtiä (suosittelen Dr.Oetkerin)
• 3/4 dl mansikkamehua (sulaneiden mansikoiden nestettä)

- Ota sulaneista mansikoista mansikkamehu sivuun. Soseuta mansikat blenderissä tai sauvasekoittimella.
- Laita liivatelehden likoamaan kylmään veteen.
- Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi.
- Vatkaa toisessa kulhossa rahka ja tuorejuusto yhteen. Vatkaa sekaan mansikkasose ja sokeri.
- Lämmitä mansikkamehua 3/4 dl kuumaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sekoita hyvin mansikkamehun joukkoon. Kaada liivateseos ohuena nauhana rahka-tuorejuustoseokseen kokoajan vatkaten.
- Sekoita kermavaahto joukkoon. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria.

LISÄKSI SISÄÄN

• Tuoreita mansikoita pilkottuna  tai mansikkahilloa (Käytin tuoreita mansikoita kun niitä oli saatavilla. Sesongin ulkopuolella mansikkahillo.)

KOKOAMINEN

- Ota valmiiksi irtopohjavuuan reuna, joka hieman isompi kuin pohja. Tai säädettävä reunavuoka. Sekä korkea reunakalvo. Saat kakkuun sileän reunan kun öljyät reunakalvon pinnan. 

- Aseta kakkupohja kakkualustalle. Kostuta maidolla tai kahvilla. Laita nyt säädettävä reunavuoka ympärille niin että kakusta tulee halkaisijaltaan 22cm. Laita lisäksi reunakalvo. Kakusta tulee 10 cm korkea, joten vahva ja korkea reunakalvo on tarpeen.
-Lusikoi/ pursota mansikkamoussea ensin reunoille (kakkupohjan ja reunakalvon väliin.) Levitä moussea sen jälkeen kerros pohjan päälle.
- Laita moussen päälle tuoreita, pilkottuja mansikoita ja puolet crumblesta. Jätä reunoille noin 2-3 cm "tyhjää".
- Kostuta toinen kakkupohja ja aseta päälle.
- Lusikoi/ pursota taas mansikkamoussea ensin reunoille ja sitten pohjan päälle. Lisää päälle mansikan palat ja loput crumblesta.
- Kostuta ja aseta viimeinen kakkupohja päällimmäiseksi. Levitä loput mousset pohjan reunoille ja päälle. Voit tehdä pinnasta epätasaisen tai levittää tasaiseksi. Päälle ei tarvitse jäädä kovin paksua kerrosta moussea.
- Laita kakku jääkaappiin tekeytymään ja hyytymään seuraavaan päivään.


KORISTELU (koristele kakku tarjoilupäivänä)

• Tuoreita mansikoita
• Puutarhavadelmia
• Timjamia
• Mansikkamuru valkosuklaata ( saa Lidlistä)
• Orvokkeja