Mansikka-suklaakakku gluteeniton

03.05.2023
Mansikka ja suklaa yhdessä on aika lyömätön pari. Tämän kakun salaisuus löytyy keskeltä jonne on laitettu kerros suklaaganachea. Pohjassa on käytetty perunajauhoja, jolloin se soveltuu gluteenittomille. Mansikkamousse on mielettömän herkullista ja pehmeää. Tuoreet mansikat päällä kruunaa tämän kakun.

POHJA 20cm vuoka

• 100g maito- tai tummaa suklaata (Pandan on gluteeniton)
• 100g voita
• 1  1/2 dl perunajauhoja
• 1/3 dl kaakaojauhetta
• 1 tl leivinjauhetta
• 1 tl vaniljauutetta/ -sokeria
• 1  1/2 dl sokeria
• 3 kananmunaa

- Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla.
- Pilko suklaa. Sulata voi ja lisää suklaapalat joukkoon. Sekoita kunnes suklaat ovat sulaneet. Jätä sivuun.
- Siivilöi perunajauho ja kaakaojauhe kulhoon. Sekoita joukkoon leivinjauhe.
- Vatkaa sokeri, munat ja vaniljauute yhteen. (Käsivatkaus riittää. Ei tarvitse olla kovaa, kuohkeaa vaahtoa.)
-
Vatkaa sekaan voi-suklaaseos.
- Sekoita joukkoon jauhoseos.
- Kaada taikina vuokaan. Tipauta vuoka pöydälle muutaman kerran poistaaksesi ilmakuplat taikinasta. (Jos käytät irtopohjallista vuokaa, kopauta varoen ettei reuna irtoa.)
- Paista 30-35 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla.
- Anna pohjan vetäytyä hetki vuoassa. Siirrä sitten ritilälle jäähtymään.
- Leikkaa jäähtyneen pohjan päältä kupera pinta pois.

KOSTUTUS

• 3/4 dl kahvia tai vaniljalla maustettua maitoa


SUKLAAGANACHE

• 1 dl kermaa
• 145-150g maitosuklaata (Pandan on gluteeniton)

- Pilko suklaa pieniksi paloiksi ja laita kulhoon.
- Lämmitä kerma kiehuvan kuumaksi. Kaada kerma suklaapalojen päälle. Anna hetki seistä ja sekoita sitten tasaiseksi.


MANSIKKAMOUSSE (Aloita tekemään moussea vasta kun suklaaganache on hyytynyt pohjan päällä noin 1h.)

•  200g mansikoita soseutettuna (käytin sulanutta pakastemansikkaa)
• 3 dl vispikermaa
•  1 prk (200g) mansikkarahkaa
•  1 prk (200g) tuorejuustoa
•  1/4 dl sokeria
• 5 kpl liivatelehtiä (suosittelen Dr.Oetkerin)
• 1/2 dl mansikkamehua (sulaneiden mansikoiden nestettä)

- Ota sulaneista mansikoista mansikkamehu sivuun. Soseuta mansikat blenderissä tai sauvasekoittimella.
- Laita liivatelehden likoamaan kylmään veteen.
- Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi.
- Vatkaa toisessa kulhossa rahka ja tuorejuusto yhteen. Vatkaa sekaan mansikkasose.
- Lämmitä mansikkamehua 1/2 dl kuumaksi. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja sekoita hyvin mansikkamehun joukkoon. Kaada liivateseos ohuena nauhana rahka-tuorejuustoseokseen kokoajan vatkaten.
- Sekoita kermavaahto joukkoon. Makeuta sokerilla.

KOKOAMINEN

- Kostuta kakkupohja kummaltakin puolelta. Varsinkin reunat.
- Aseta pohja kakkualustalle/ tarjoiluvadille. Kiinnitä reunakalvo ympärille tiukasti. (kannattaa reunaan laittaa teippi että pysyy kiinni)
- Kaada suklaaganache pohjan päälle ja tasoita. Laita pohja nyt jääkaappiin noin tunniksi. 
- Kunnes suklaaganache on jähmettynyt voit irroittaa reunakalvon pohjan ympäriltä. (Vedä veitsellä ganachen ja reunakalvon välistä jolloin kalvo irtoaa paremmin.)
- Pese kalvo tai vaihda puhtaaseen ja siirrä kalvo nyt hieman pohjaa isommaksi. Avuksi voit ottaa isomman irtopohjavuoan reunan jonka ensin kiinnität alustaan ja sen sisäreunaan laitat reunakalvon. (katso kuva. Minulla käytössä 23cm reuna.)
- Kaada nyt mansikkamousse ensin reunoille (pohjan ja reunakalvon väliin) ja sitten loput suklaaganachen päälle. (Helpoiten saat reunat täytettyä pursottamalla.)
- Tasoita pinta tai tee esim. spiraali lusikkaa ja pyörivää kakkualustaa apuna käyttäen. Spiraalipinta = Laita lusikan alapinta hieman vinottain moussea vasten. Aloita pyörittämään toisella kädellä pyörivää kakkualustaa. Samalla kun alusta pyörii, aloita siirtämään lusikkaa kohti keskiosaa. Pidä lusikka kokoajan kiinni moussen pinnassa.

- Laita kakku hyytymään jääkaappiin seuraavaan päivään.

KORISTELU  
- tuoreita mansikoita
- suklaamaissipalloja
- mansikkatoffee karkkeja HUOM! Älä käytä näitä koristelussa. Ne alkaa aika pian sulamaan kostean moussen päällä.