Lohipiirakka

27.05.2025
Tämä herkullinen lohipiirakka valmistuu todella helposti, jos pohjana käytät valmista lehtitaikinalevyä. Piirakka on myös erityisen hyvää itsetehtyyn rahkavoitaikinaan valmistettuna. Onnistuu myös gluteenittomana!

Vasemman puoleiset kuvat on piirakasta jotka on tehty kaupan valmiiseen, isoon lehtitaikinalevyyn. Oikeanpuoleinen piirakka on tehty gluteenittomaan rahkavoitaikinaan. Piirakoiden päälle on laitettu paiston jälkeen tuoretta tilliä ja kapriksia.

POHJA
• Iso lehtitaikinalevy

- Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Kaulitse levy isommaksi, noin pellin kokoiseksi. Tee reunoille viillot (ei aivan pohjaan asti), niin että reunoille tulee noin 2 cm levyiset kaistaleet reunoiksi. 
- Pistele haarukalla pohjaan reikiä. Levitä lohitäyte päälle.
- Voitele reunakaistaleet kananmunalla ja halutessa ripottele siemeniä päälle.

- Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.

Tai pohjaksi voi tehdä rahkavoitaikinan joka onnistuu hyvin myös gluteenittomana

RAHKAVOITAIKINA
• 4dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
• 1 tl leivinjauhetta
• 0.5 tl suolaa
• 250g voita
• 200g maitorahkaa

- Mittaa jauhot, leivinjauhe ja suola kulhoon. Sekoita yhteen.
- Lisää pieneksi kuutioitu kylmä voi ja nypi sekaan.
-Lisää rahka ja vaivaa nopeasti kiinteäksi taikinaksi. Taikina voi olla tosi tarttuvaa, mutta jauhoja apuna käyttäen saa hyvin kaulittua.
- Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoon. Älä kauli taikinaa kauhean ohueksi. Hyvä paksuun on noin 1 cm. Taita taikina kolmeen osaan. Toista kaulinta ja taitto vielä 2-3 kertaa. (Poista irtonainen jauho taikinan päältä taittojen välistä)
- Kääri taikina kelmuun tai pakastepussiin. Laita jääkaappiin vähintään tunniksi. Taikina säilyy jääkaapissa myös seuraavaan päivään!
- Kaulitse taikina noin pellin kokoiseksi. Tee reunoille viillot (ei aivan pohjaan asti), niin että reunoille tulee noin 2 cm levyiset kaistaleet reunoiksi.
- Pistele haarukalla pohjaan reikiä. Levitä lohitäyte päälle.
- Voitele reunakaistaleet kananmunalla ja halutessa ripottele siemeniä päälle.
- Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia.


TÄYTE
• 200g Savustettua lohta
• 150g tuorejuustoa (minulla oli ruohosipuli)
• 50g juustoraastetta esim. emmental
• 2 keitettyä kananmunaa
• 1/2 punttia tuoretta tilliä
• 1 tl pippurisekoitusta + halutessa suolaa

- Keitä kananmunat.
- Sekoita kaikki aineet yhteen.