Gluteeniton Saaristolaisleipä

20.11.2025
Tästä gluteenittomasta leivästä tuli ihan älyttömän hyvää. Leivästä ei tule niin tummaa, kuin yleensä saaristolaisleivät ovat, mutta maku on vallan hyvä.

Maltaisuutta leipään tuo tumma olut ja mehevyyttä kermaviili. Tattaria en halunnut leipään missään nimessä, koska itse en pidä sen mausta yhtään. Ohjeessa tarkat jauhot mitä käytin, näillä tuli tosi herkullinen leipä, joka maistui todella hyvälle skagentäytteen kanssa.

En sivellyt leipää siirappivedellä, joten jos tykkäät puustata makeutta, niin paiston loppupuolella voi siirappivedellä valella leivän. (Esim. 1/2 dl tummaa siirappia sekoitettuna 1 dl vettä.) 


GLUTEENITON SAARISTOLAISLEIPÄ
1 leipä | 2l leipävuoka

• pieni tölkki (0.33l) gluteeniton Kukko Vahva Tumma olut
• 1 prk (200g) kermaviiliä
• 1 rkl psylliumia
• 1 ps kuivahiivaa
• 1 1/2 dl tummaa siirappia
• 2 1/2 tl suolaa
• 2 dl pellavarouhetta
• 2 dl gluteeniton kaurajauho Myllärin
• 2 dl karkea jauhoseos Semper Grov Mix
• 2 dl Durrajauhoseosta Virtasalmen Viljatuote

Laita leivontakulhoon olut, kermaviili, kuivahiiva, psyllium, siirappi ja suola. Anna turvota hetki. Sekoita joukkoon loput aineet ja sekoita kunnolla aineet sekaisin.

Suojaa vuoka kelmulla ja laita jääkaappiin kohoamaan yön yli. Tai voit laittaa taikinan jo valmiiksi leivinpaperilla suojattuun leipävuokaan. Suojaa vuoka kelmulla ja laita yön yli jääkaappiin.

Ota taikina huoneenlämpöön ja siirrä leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan (jos ei jo ole). Kohota noin 1h.

Paista 175 asteessa, uunin keskitasolla noin 1h 25 minuuttia. Laita leivinpaperi päälle jos pinta tummuu liikaa.